Markoulakos Law

Our Blog

August 2021

Φορολογικοί Έλεγχοι 2021 - Ποιους θα ελέγξει η Εφορία

Τώρα που τα περιοριστικά μέτρα ανήκουν λίγο-πολύ στο παρελθόν και οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε καθεστώς επανεκκίνησης, τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς να αναλάβουν δράση ούτως ώστε να καλύψουν τις υψηλές δημοσιονομικές ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι ενέργειες που προβλέπει το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ επικεντρώνονται στην παροχή κινήτρων για την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογούμενων με τις υποχρεώσεις τους, στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και βεβαίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Η επίτευξη του εν λόγω σχεδίου είναι καθοριστική καθώς το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει μόνο για φέτος, το ποσό των 49,685 δισ. ευρώ.

March 2020

Κορωνοϊός και επιχειρείν: Τι γίνεται με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που κλείνουν;

Σειρά πολυαναμενόμενων μέτρων ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την στήριξη της αγοράς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τις επιχειρήσεις προβλέπονται μεταξύ άλλων:

December 2017

Παραγραφή του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για επιβολή φόρου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής – Για ποιες χρήσεις ισχύει η εικοσαετής παραγραφή;

Διαβάστε για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου προς επιβολή φόρου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και τις νέες εγκυκλίους της Διοίκησης.

September 2017

Τα δικαιώματα των επιβατών κατά την αερομεταφορά

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας όταν η πτήση σας ματαιώνεται ή καθυστερεί, όταν υπάρχει άρνηση επιβίβασής σας αλλά και σε περίπτωση που οι αποσκευές σας καθυστερήσουν, χαθούν ή υποστούν ζημίες.

Παραγραφές και νέας γενιάς φορολογικοί έλεγχοι

Πώς αλλάζει το τοπίο στους φορολογικούς ελέγχους. Ποιοι δεν γλιτώνουν την ποινική διαδικασία και τον καταλογισμό προστίμων. Τα νέα όπλα των φορολογικών αρχών και οι «οδηγίες» για τους φορολογούμενους. Γράφει ο Μ. Μαρκουλάκος.

ΔΕΕ: Απόδειξη ελαττώματος εμβολίου και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του ελαττώματος και της εκδήλωσης ασθένειας

Στοιχειοθετείται ευθύνη των φαρμακευτικών εργαστηρίων προς αποζημίωση στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί από την ιατρική έρευνα εάν η εκδήλωση κάποιας ασθένειας συνδέεται με την χορήγηση εμβολίου;

July 2017

June 2017

Παράταση Εθελουσίας και παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Εφαρμογή για τον υπολογισμό των φόρων της εθελουσίας όπως ισχύει με την παράταση — Ο ίδιος ο νόμος για την εθελουσία και η παράτασή του συμπίπτουν χρονικά με δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών για περιορισμένη χρονική διάρκεια

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκμισθωτές ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται εκ του νόμου και πώς θα φορολογείται το εισόδημά τους.

May 2017

April 2017

Ακυρώσιμη η διαθήκη στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο νόμιμος μεριδούχος - Ποιες οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1786 ΑΚ και ποιες οι έννομες συνέπειες

Το περιεχόμενο της διαθήκης ορίζεται ελεύθερα από τον συντάκτη της, υπάρχουν όμως ορισμένα όρια, τα οποία θέτει ο έλληνας νομοθέτης και θεωρεί απαράβατα. Ο νόμιμος μεριδούχος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προστασίας, δείτε με ποιον τρόπο μπορεί να την διεκδικήσει, και υπό ποιες προϋποθέσεις.

March 2017

Εισφορά ακινήτων σε γη ή σε χρήμα

Η εισφορά των ακίνητων σε γη και χρήμα που προβλέπεται στο Νόμο 1337/1983 για την «Επέκταση Σχεδίων-οικιστικές ζώνες κλπ» είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς επηρεάζει σημαντικά τόσο το μέγεθος όσο και την αξία του ακινήτου τους.

February 2017

Η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων κατά την πώληση θαλαμηγού από ιταλική εταιρεία δεν προεξοφλεί την εφαρμογή του ελληνικού ουσιαστικού δικαίου

Η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων κατά την πώληση πλωτού ναυπηγήματος, η αναζήτηση του εφαρμοστέου δικαίου αλλά και ο λόγος για τον οποίο το Εφετείο Πειραιά με την με αριθμ. 267/2016 απόφασή του έκρινε ότι η πώληση αυτή εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις διεθνείς πωλήσεις κινητών πραγμάτων (Σύμβαση Βιέννης).

Εθελουσία Δήλωση Εισοδημάτων — Ζητήματα κατά την εφαρμογή της

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εφαρμογή του νόμου για την εθελούσια δήλωση εισοδημάτων. Η εμπλοκή με δικαστικές εκκρεμότητες, οι συναλλαγές ακινήτων και οι ρυθμίσεις.

ΑΠ 43/2016: Άσκηση επιχειρηματικής ελευθερίας και προστασία του δικαιώματος επί της προσωπικότητας

Η επιχειρηματική ελευθερία πρέπει να ασκείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσβάλλεται το δικαίωμα του ατόμου για απόλαυση ενός ήρεμου και ελεύθερου από ρύπους περιβάλλοντος, δικαίωμα που αποτελεί έκφανση του γενικότερου δικαιώματος επί της προσωπικότητας.

Σκέψεις με αφορμή την απόφαση 1992/2016 ΣτΕ – Λαθρεμπορικές τελωνειακές παραβάσεις και ne bis in idem

Με την 1992/2016 ΣτΕ γίνεται δεκτό ότι η επιβολή διοικητικών προστίμων για το ίδιο αδίκημα για το οποίο ο φερόμενος ως δράστης απηλλάγη με αμετάκλητη ποινική απόφαση παραβιάζει την ΕΣΔΑ.

Βασικότερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων βάσει Ν.4387/2016 & Ν.4446/2016

Με την ψήφιση των Ν.4387/2016 και Ν.4446/2016 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που επηρεάζουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι στη φορολογική κλίμακα καθώς έχουμε τροποποιήσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Διαβάστε αναλυτικά ποια είναι κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016 μισθωτών-συνταξιούχων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υποχρεούται να αποκαταστήσει τη ζημία που υπέστησαν το 2012 οι εμπορικές τράπεζες από το PSI

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απόφασή του στην υπόθεση T-749/15 Nausicaa Anadyomene SAS και Banque d'escompte κατά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (της 24ης Ιανουαρίου 2017) επιβεβαίωσε όσα είχε ήδη κρίνει έναντι των φυσικών προσώπων που κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα, ότι δηλαδή η ζημία των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν καταλογίζεται στην ΕΚΤ (Απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2015, Accorinti κ.λπ.κατά ΕΚΤ(T-79/13, βλ. ΑΤ αριθ.119/15)).

January 2017

Τα επίκαιρα ζητήματα της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για διενέργεια φορολογικού ελέγχου και τα νέα (νομολογιακά) δεδομένα

Το ζήτημα της παραγραφής του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου για έλεγχο παλαιών φορολογικών υποθέσεων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλάκις τόσο τους Έλληνες φορολόγους όσο και τους φορολογούμενους, ενώ τελευταία έχει γίνει θέμα της επικαιρότητας λόγω των διαφόρων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Δικαιολόγηση εμβάσματος εξωτερικού με χρηματικά διαθέσιμα της 31.12.1999

Την αφορμή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, πυροδοτεί μεταξύ άλλων και η αποστολή από τον φορολογούμενο/ελεγχόμενο εμβάσματος στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009 - 2011.

Το «δικαίωμα στη λήθη» (right to be forgotten). Είναι υποχρεωμένες οι μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν αποτελέσματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα;

H απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ειδωθεί υπό το φως της αποφάσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 2014 στην υπόθεση C-131/12 Google Spain SL και Google Inc v. ΑΕΡD και Mario Costeja Gonzalez. Η απόφαση αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας για το δίκαιο της Προστασίας προσωπικών δεδομένων και το δίκαιο του Διαδικτύου.

Υποχρεωτική κατά το ΔΕΕ η εκ μέρους των δικαστηρίων αυτεπάγγελτη εξέταση του καταχρηστικού χαρακτήρα των ΓΟΣ

Σημαντική εξέλιξη στο πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 28ης Ιουλίου 2016 Milena Tomášová (C168/15, EU:C:2016:602), αφού με αυτήν παγιώνεται η νομολογία του ΔΕΕ αναφορικά με την υποχρέωση των εθνικών δικαστηρίων να εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα των ρητρών που περιλαμβάνονται σε καταναλωτικές συμβάσεις.

December 2016

Τροποποιήσεις στο ν.4072/2012 για τις προσωπικές εταιρίες και νέες ρυθμίσεις για την ίδρυση των ανωνύμων εταιριών και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης

Άρθρο της κ. Ευμορφοπούλου σχετικά με τις σημαντικές μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο των προσωπικών εταιριών με το νόμο 4072/2012.

Πλημμελής παροχή επενδυτικών συμβουλών – Νομολογιακές εξελίξεις

Ο συνυπολογισμός ζημίας και κέρδους εντάσσεται στα κλασσικά προβλήματα του αστικού δικαίου αλλά αποκτά μεγάλη σημασία στις διαφορές που προκύπτουν λόγω πλημμελούς παροχής επενδυτικών συμβουλών.

Φορολογία εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων

Τι προβλέπει η εθελούσια αποκάλυψη, ποιους ωφελεί, ποια τα προβλήματά της, τί πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι; Ο νόμος για την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων που είναι προς ψήφιση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους, ασχέτως αν οι συντελεστές του είναι ουσιωδώς υψηλοί με αποτέλεσμα αρκετοί, δικαιολογημένα να αποθαρρυνθούν καθότι εκκρεμεί η κρίση επί σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους φορολογούμενους (π.χ. παραγραφή, χρεοπιστώσεις μετρητών ανά έτος κ.ο.κ.). Ωστόσο πρέπει να αντιληφθούν όλοι τι προβλέπει, πως μπορεί κανείς να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεών του, και τι θα πρέπει να σταθμιστεί από τους φορολογουμένους.

October 2016

Πότε η εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων θα αξίζει... τα λεφτά της

Αναμφισβήτητα η θεσμοθέτηση της εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο αν αποκαλύψουμε το τραπεζικό - φορολογικό μας παρελθόν και το νομιμοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα ώστε να φέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους πίσω στη χώρα, να ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας με νέες καταθέσεις και να γίνουν επενδύσεις.

Πότε παραγράφονται οι φορολογικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με το αρ. 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994, «Η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 69, δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης». Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής, όταν η μη διενέργεια του ελέγχου εντός πενταετίας οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις.

September 2016

Χρήμα στο εξωτερικό; Πώς θα αποφύγετε τη φοροπαγίδα

Από 1.1.2017 τίθεται σε ισχύ μία εφαρμογή, βάσει της οποίας την 31/12 έκαστου έτους οι τράπεζες διαφόρων κρατών οφείλουν να αποστέλλουν τραπεζικά στοιχεία αναφορικά με τους κατόχους λογαριασμών στις αρμόδιες αρχές των χωρών ιθαγένειας των κατόχων λογαριασμών. Οι χώρες που υιοθετούν την εφαρμογή, και άρα θα αποστέλλουν τραπεζικά στοιχεία, είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης από 1.1.2017, ενώ ειδικώς η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από 1.1.2018.

Οι φοροέλεγχοι και τα «μαύρα» στις συναλλαγές ακινήτων

Μέχρι το 2010 ήταν σύνηθες τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων να διεκπεραιώνονται στις αντικειμενικές αξίες αυτών, παρά το γεγονός ότι η εμπορική αξία ήταν μεγαλύτερη και καταβαλλόταν το υπερτίμημα εκτός του συμβολαίου. Η πρακτική αυτή ήταν τόσο διαδεδομένη που ακόμη και ο Άρειος Πάγος, σε αιτιολογίες αποφάσεών του (ενδ. αντί άλλων ΑΠ 1307/2004), αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα αγοραπωλησίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο για φορολογικούς λόγους και το πραγματικό τίμημα της εμπορικής συναλλαγής. Σήμερα, με τους ελέγχους που γίνονται από το ΚΕΦΟΜΕΠ, προκύπτουν πολύ σημαντικά προβλήματα σε σχέση με το θέμα αυτό.

Η φορο-παγίδα της προσαύξησης περιουσίας στις καταθέσεις μετρητού

Μεγάλος λόγος γίνεται για το αν τα χρήματα που καταθέτει κανείς, τοις μετρητοίς, σε προσωπικό του λογαριασμό θεωρούνται σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου νέα χρήματα και άρα θα πρέπει να φορολογηθούν με φόρο εισοδήματος (ή με φόρο 45% ως προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή).

June 2016

Θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε προσφυγή του γραφείου μας

Θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε προσφυγή του γραφείου μας (απόφαση Sismanidis etSitaridis c. Grece, αρ. προσφυγής 66602/09, 71879/12). Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής ne bis in idem, κρίνοντας πως το επίδικο πολλαπλό τέλος λαθρεμπορίας που επιβλήθηκε στον πρώτο προσφεύγοντα έχει «ποινική» φύση, ενόψει της βαρύτητας και του αποτρεπτικού χαρακτήρα του.

May 2015

Αμοιβαία Κεφάλαια ή Ομόλογα Εξωτερικού και Capital Controls

Είναι ασφαλές το να είναι τα χρήματά μας επενδεδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα του εξωτερικού σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls ή πτωχεύσει η (ελληνική) Τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε;

May 2014

Professional conduct rules and investors' compensation

Under the current unstable and of extensive risks circumstances in the capital market, where the information is faulty and often consultancy services are not the adequate, taking into consideration the general rule of opposing interests between the investment firms and the investors, the latter suffer damages which are often due to the actions of the firms offering the investment services. With the objective of ensuring the protection of the investors, both the Directive 2004/39 [known as ΜiFID ] and the Law. 3606/2007 which incorporated the aforementioned directive in our national legislation, instituted a series of professional conduct rules which have to be observed by the investment firms-credit institutions during the provision of investment services.

The "evolution" of investment products. Is it a need of our times?

Despite the fact that there are ongoing debates about the reasons which led to the financial crisis, it is clear that during the time when the crisis emerged, some of the largest financial institutions in the world (Citigroup, Merrill Lynch, UBS, AIG etc.),while having assumed enormous risks related to the mortgage loans and other risky investments, failed to increase their capital adequacy and to create instruments of absorbing potential damages. The internal procedures of risk management as well as the preventive supervisory arrangements failed precisely because they did not properly assessed the risks.

Loan in Swiss francs-Borrower protection

During 2006-2009, when the exchange rate between the Euro and the Swiss franc was quite favourable (around 1.60), the Banks systematically led thousands of Greek borrowers to receive home loans in Swiss francs or to convert their home loans, which were initially received in euros, in Swiss francs. The banks’ argument to support this was that the currency conversion of the loan would be particularly favourable for the borrowers as it would ensure a lower interest rate (Libor) and therefore a lower charge on their monthly instalments.

Legislative news concerning Criminal Law

Recently, the Minister of Justice Mr. Charalampos Athanasiou announced that new legislation is about to be brought forward, pursuant to which the debtors who are unable to repay their debts to the Greek State will be treated with leniency in order for them to avoid any criminal consequences. Although the conditions and criteria for said regulation were not specified, for example the debt amount for which this shall apply, the amendment is expected soon in cooperation with the Ministry of Finance regulating pending cases as well.

March 2014

Positive and negative aspects of the new Immigration Law

In March of the current year (2014) the "Immigration and Social Integration Code" was voted for the first time in Parliament [Law 4521/2014 (OGG 1.4.2014)], the effective date of which is 1.6.2014. Objective of this new law is, on the one hand, the regulation in one single text of the multiple, since 1991, laws, presidential decrees and other regulatory acts which applied to this day, within the framework of our country's immigration policy, and on the other hand, the modernization of said policy and the simplification and speeding up of the applicable process of residence and work permits by the competent authorities.

February 2014

How secured are our bank deposits?

We always believed that our deposits in the Banks are completely secure regardless of the amount. This belief, which was not founded on a real or legal basis, was due to our ignorance in relation to the way the banking system works and what depositing our money in a bank really entails. We are using the past tense as (after the recent and unpleasant developments in Cyprus) all of us, attorneys or not, have realized that our deposits in the Banks are not as secure and granted as we used to think. In order to comprehend what happens with our deposits security we have to firstly understand what our deposit is.